Tuesday, February 15, 2011

KITA IBARAT PINGGAN ..jadilah pinggan yg pertama..


Andaikan 3 individu berbeza meminjam sebiji pinggan daripada kita.Selang beberapa tempoh masa,individu pertama memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan bersih cantik tanpa sebarang kecacatan.Lalu kita pun terus meletakkannya di atas rak pinggan mangkuk seperti keadaan asalnya..


( sekadar gambar hiasan )

Individu kedua pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaannya yang masih kotor,tidak berbasuh.Pinggan tersebut akan kita basuh sehingga bersih,kemudian barulah ianya diletakkan di tempat yang sepatutnya..

Individu ketiga pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan pecah bersepai.Tidak boleh dibezakan lagi bentuknya antara pinggan mahupun serpihan kaca.Tiada nilainya lagi.Kita tiada pilihan lain selain menghumbankannya ke dalam tong sampah yang hina..

Begitulah jua halnya dengan ALLAH Taala.Jika kita kembali kepadaNya dalam keadaan bersih,elok,tanpa kekotoran dosa,maka ALLAH akan terus meletakkan kita di tempat yang baik dan tempat yang selayaknya bagi kita.Iaitu syurga..

Namun jika kita kembali ke hadratNya dalam keadaan kotor dengan dosa,ALLAH akan “basuh” kita sebersih-bersihnya di dalam api neraka sebelum memasukkan kita ke dalam syurga..

Tetapi jika kita kembali kepadaNya dalam keadaan yang rosak imannya,sehingga tidak dapat dibezakan antara iman dengan kufur,maka ALLAH tidak akan teragak-agak untuk menghumbankan kita ke dalam neraka jahanam yang hina buat selama-lamanya,ibarat pinggan yang pecah,tiada nilai lagi..

p/s :ayuh same2 kite insafi diri..kita la yang memilih utk mjadi pinggan yg ptama,kedua atau ketiga

‎(¯`v´¯) `•.¸.•´sekiranya dia ( M.S.A ) ditakdirkan untukku,satukanlah hati-hati kami, permudahkanlah urusan kami ‎(¯`v´¯) `•.¸.•´

No comments: